Hoe een
hulpmiddel
veranderde in
een geliefd
object

Bananagun ontwerpt producten voor de zorg
de Medido is een unieke medicatieklok
Ontworpen voor de zorg door Bananagun

 

 Uitdaging

Klaar met betuttelen

Wanneer hulpmiddelen noodzakelijk worden is er al snel weinig aandacht voor de mening of voorkeuren van de cliënt zelf. Door de omgeving wordt bepaald: het is noodzaak. Maar hoe succesvol is de oplossing wanneer iemand vanaf moment 1 weerstand ervaart bij een hulpmiddel?

We namen de doelgroep stevig onder de loep en vonden de factoren die cruciaal zijn voor het succes van onze klant bij het ontwikkelen van de nieuwe generatie medicijndispenser.

Waar moet je beginnen als je wilt ontwerpen voor de zorg?

 

Acceptatie

Veel ouderen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij hun medicijnen willen zelfstandig blijven en zeker geen stigmatiserend apparaat in huis. Ze willen niet direct langer afhankelijk zijn van een apparaat. Hoe hoger de bereidheid, hoe lager de weerstand en hoe makkelijker de implementatie zal zijn.

Wat is het kader waarin je moet designen

 

Veelzijdigheid

Elke cliënt is anders. Met een zeer uiteenlopend aanbod aan medicatie en type zakjes moet het product duizenden veelzijdige uitgiftes per dag foutloos kunnen verwerken.

Hoe zorg je voor een effectieve oplossing binnen de zorg?

 

Eenvoud

Niet alleen de cliënt heeft behoefte aan een product dat eenvoudig te bedienen is, ook de thuiszorgmedewerkers moeten snel en zonder gedoe een nieuwe week-voorraad aan medicijnen inladen tijdens hun bezoek.

 Het Healthcare Product

Tijd voor iets nieuws

Medicijnen op exact het juiste tijdstip innemen, zonder opdringerig piepende kastjes die stigma’s in de hand werken. Het ontwerp van de Medido medicatieklok draait het om, en helpt mensen zelf aan medicatie te denken.

Wat is de medido klok precies?

Tijd voor een nieuwe kijk op producten

Zelfs nog voordat een hoorbare herinnering nodig is kan de cliënt zien dat het tijd is voor de medicatie. Een klok als herkenbaar en symbolisch element heeft een bestaansrecht in de huiskamer, waardoor het stigma en de gedachte aan de klachten wordt verlicht.

Wat moet je je voorstellen bij healthcare design?

Medido wekelijks vullen; een simpele handeling

Na 1 à 2 weken kan de Medido medicijnklok opnieuw gevuld worden. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken is dit volledig geautomatiseerd. Een kwestie van de rol in het reservoir plaatsen, het eerste zakje invoeren en de klep sluiten. Zo is zijn er geen andere gebruikers nodig.

neem nu de medicatie op tijd. Zonde problemen

Connectie

Doordat de medicatieklok in verbinding staat met de zorgverlener kan eenvoudig worden gezien of de medicatie is uitgenomen. Wordt er een moment vergeten, dan kan de thuiszorg of mantelzorger contact opnemen met de cliënt.

Zorgverleners stellen de medido klok enorm op prijs

 

 

Impact voor Healtcare design

"Deze wil ik ook voor mijn moeder!"

De introductie van de Medido zorgt voor veel positieve reacties bij professionals.

Het wegnemen van stigma's blijkt een grote waarde voor zorgverleners, omdat ze daarmee de acceptatie kunnen vergroten. Cliënten die hun medicatie op de juiste tijd innemen leven gezonder.

Wat denken mensen van de medido klok

wat doet de medido klok als product

reactie op de medido medicatieklok

Bananagun ontwerpt ook voo de zorg
Een prototype voor de medido klok, een product voor de zorg
schetsen van producten in de healthcare
Samen kun je een effectief product de markt in brengen

Aaibaar vanbuiten, high-tech vanbinnen

Hoewel de producten vol met geavanceerde technologie en medische apparatuur zit is dat aan de buitenzijde eigenlijk niet te zien. Door de toepassing van innovatieve oplossingen, sensoren en mechanische principes hebben we het aantal foutieve uitgiftes tot het absolute minimum teruggebracht.

Door observaties van de gebruikers te doen is te zien wanneer het product wordt gebruikt. Hiermee wordt een indicatie verkregen over de toestand van cliënten zonder opdringerig te zijn. Hierdoor kunnen dienstverleners uit de gezondheidszorg zonder problemen de ontwikkeling van de patiënt bijhouden.

Zorgprofessionals blijven op de hoogte


Het gebruik van sensoren en een verbinding in de producten maken het de zorgverlener mogelijk de inname van medicijnen te volgen zonder de privacy van de cliënten te hoeven schenden. De cliënt kan ook toestemming geven zodat andere mensen, zoals familieleden, deze informatie kunnen inzien. 

Elk prototype van de medido klok voor binnen healthcare
de medicijnenklok en het ontwerpproces voor de zorg
Een muur met concepten
het verhaal achter de medido klok

“Hiermee hebben we een unieke concurrentiepositie gecreëerd.”

“Met Bananagun weet je dat Wouter en Marco als twee-eenheid op het project zitten. Dit garandeert de hoogste kwaliteit waarbij techniek en design samenkomen.”

 

- Thijs van Nuenen - oprichter van Medido