Misschien herken je het wel, je bent met ontwikkeling van een nieuw product bezig en jullie team heeft veel (complexe) ideeen bedacht. Iedereen heeft wel een oplossing, de één nog innovatiever dan de ander. De valkuil is dat je teveel bezig bent met de oplossing zonder het probleem te begrijpen, en dat kan leiden tot inefficientie, of zelfs een oplossing die de plank mis slaat. Stel oplossingen uit totdat je er 100% zeker van bent dat je het probleem begrijpt.
' 80% van een Product Ontwerpen is het probleem begrijpen en 20% is de oplossing vinden.'
Je zal in het begin van de ontwikkeling dus vooral tijd moeten investeren in 'begrijpen wat er gebeurt'. Maar hoe doe je dat? Heb je het probleem wel goed ingekaderd? Vergeet je niet iets? Is er een invalshoek die je over het hoofd hebt gezien?
Om jou verder te helpen hebben we hier 5 tips die je helpen:
-
Controleer je aannames voordat je begint met een oplossing
-
Vind de kern, is dit het probleem? Waarom, waarom en waarom?
-
Get out of your comfort zone!
-
Krijg een beeld van je eigen Denkwijze, vergeet je niet iets?
-
Wie? Wat? Waar? Waarom ontstaat het probleem?
Controleer je aannames voordat je begint
Voordat je begint met ontwikkelen neem je altijd je eigen ervaringen mee. Of je het nu wilt of niet, er zijn altijd al ideeën over hoe de wereld in elkaar steekt voordat je begint. Dat eerste idee is niet altijd het beste idee. Je baseert dat eerste idee namelijk op de ervaring die je tot dan hebt opgedaan. Dat betekent dat het een idee is dat gebaseerd is op je eigen aannames.
Een aanname betekent dat je 'ergens van uitgaat', omdat het in het verleden altijd zo is geweest. Een aanname is onzichtbaar, je overweegt vaak nieteens om het 'im frage' te stellen omdat het voor jou waarheid is. In het dagelijks leven is dat heel fijn. Het zorgt ervoor dat je niet aan alles hoeft te denken, je kunt in routine vallen. Bij het ontwikkelen van een product werkt dat net even anders. Als je een probleem wilt oplossen en innovatief wilt zijn moet je je eigen aannames en routines in twijfel stellen. Is dat wel zo?
Sta dus eens stil voordat je begint met het vinden van een oplossing en zelfs voordat je een probleem formuleert of je aannames en ervaring kloppen. Schrijf ze eerst op, hoe 'obvious' ze ook lijken. Vervolgens ga je ze een voor een langs, kloppen je aannames?
Om daar een handvat in te geven hebben we een werkboek gemaakt waar je zelf de eerste stappen kan zetten bij het ontwikkelen van een product. Ontdek waar de pijnpunten liggen ga daar direct mee aan de slag. Ontvang hem nu gratis:
Vind de kern, wat speelt er echt? Waarom, waarom en waarom?
Nu ben je zeker van je zaak!
Maar nog niet helemaal...
We zijn vaak heel kritisch op de oplossing die we bedenken, maar soms moet je nog een grotere stap terug nemen en bepaal je de probleemstelling. Wat is de daadwerkelijke oorsprong van het probleem dat ik moet oplossen met mijn product?
Een eenvoudig voorbeeld: De auto komt niet vooruit.
Een bedrijf heeft een nieuwe auto ontwikkeld maar er komen klachten binnen van klanten uit het buitenland: "de auto is niet vooruit te branden!" De ontwikkelaar wil dit per direct oplossen en het technische team begint direct met het verbeteren van de motor. De slimme engineers hebben veel goede ideeen om het probleem aan te pakken. Ook zijn nieuwe onderdelen nodig om de motor sterker te maken, dit gaat behoorlijk duurder worden, maar de motor wordt wel veel sterker.
Maar wat blijkt? De auto's rijden in de sneeuw, en het probleem ligt bij de grip tussen de banden en ondergrond. De motor versterken is totaal niet de oplossingsrichting die het probleem aanpakt. Een goedkopere oplossing zou simpelweg zijn om naar de banden te kijken.
Uiteraard is dit een sterk vereenvoudigd voorbeeld, maar we maken deze 'fout' regelmatig mee. Het meest simpele middel om in de richting te komen van de oorsprong van het probleem: Vraag 3 keer "Waarom?"
Dus in dit voorbeeld:
De auto komt niet vooruit.
Waarom?
De banden slippen.
Waarom?
Er is niet genoeg grip.
Waarom?
Er vormt een laagje water tussen het rubber en de sneew.
etc.
'Het probleem' is niet altijd specifiek genoeg om een effectieve oplossing te vinden. Door dieper te graven zul je uiteindelijk effectiever worden in je zoektocht naar een oplossing.
Get out of your comfort zone!
Het klinkt cliché, maar het is wel zo.
Je hebt een gewoonte opgebouwd om comfortabel in je kantoor te zitten, internet biedt toegang tot de buitenwereld toch? Dat is ook wel zo, maar je kunt jezelf er wel in verliezen. Het risico op een eenzijdig beeld en tunnelvisie ligt op de loer. En dan ga je je snel focussen op een oplossing en dat hoeft niet direct de juiste te zijn.
Ga het probleem dus in de praktijk onderzoeken, duik er helemaal in! Kijk wat er speelt bij de huidige doelgroep, wellicht buiten je eigen comfort zone. Zo proberen we ook altijd kritisch te zijn bij onze eigen manier van werken. Als mens is het makkelijk om in een routine te komen.
Ben je bang dat je zelf te veel in je comfort zone werkt? Plan dan een vrijblijvende sparringsessie met ons in. Zo helpen wij jou zo uit je comfort zone. De afspraak maken is wellicht al buiten je comfort zone, een goed eerste stap dus!
Boek een vrijblijvende sessie!
Krijg een beeld van je eigen Denkwijze
Een gedachtepatroon is als een stappenplan. Je begint bij stap 1, vervolgens ga je naar stap 2 en zo gaat het door tot je bij de laatste stap bent. Net als bij het bakken van een taart volg je een recept.
Je gedachtepatroon werkt op een vergelijkbare manier. Je legt verbanden tussen problemen en bouwt aan de oplossing. Dit gaat soms zo snel en zo onbewust dat je er vaak niet eens bij stilstaat. Hierdoor kun je stappen overslaan of zitten er zelfs gaten in het bewijs van je oplossing.
Maak vooraf een plan op basis van de tips in dit artikel en ga pas daarna over tot de uitvoering. Dit voorkomt dat je niet in een tunnelvisie terecht komt doordat je al begonnen bent zonder plan.
Ook kun je achteraf een check uitvoeren en de uitgevoerde stappen in kaart brengen. De laatste stap heb je al. Dat is je huidige conclusie of oplossing. Schrijf vervolgens elke stap die je hebt genomen om hier te komen. Waar zitten de gaten?
Je kunt het gat vervolgens opvullen door de juiste onderbouwing te vinden of het blijkt dat je probleemstelling toch anders ligt dan je had verwacht. Zo breng je je eigen werkwijze in beeld en kun je kritisch kijken naar je proces.
Wie? Wat? Waar? Hoe belangrijk is het probleem?
Plaats je probleem in de context. Waar speelt het zich af, wie heeft er mee te maken en wat gebeurt er nou precies? Door hierbij stil te staan krijg je een beeld van wat het probleem veroorzaakt. Met name in de wat grotere projecten of complexere producten zitten meerdere problemen en meerdere oplossingen. Ook kan de doelgroep uit veel verschillende subgroepen zijn, gesegementeert dus.
Een risico dat daar onstaat is dat er te vroeg in het proces op een sub-probleem wordt gefocust.
Voorbeeld: Een slimme bloempot die de planten zelf water geeft.
Het prototype werkt maar er is nog een probleem: Het reservoir lekt waardoor in de loop van de tijd een plasje water ontstaat op de vensterbank. Je kunt dus gaan uitzoeken wat de oorspong van het probleem is door een aantal keer waarom te vragen. Maar is deze focus in balans met de grotere uitdagingen? Willen mensen een slimme bloempot kopen? Zijn ze wel bereid om de prijs te betalen die het kost?
Pak de problemen in volgorde van belangrijkheid aan. Eerst de grootste risico's voor het succes van je onderneming, dan de rest.