1. Ik heb een uitvinding, hoe kan ik er een product van maken?
Een uitvinding is vaak de eerste stap richting een product. We ontmoeten regelmatig mensen die een geweldige nieuwe techniek hebben ontwikkeld. Een stuk techniek is alleen nog geen product dat je op de markt kunt brengen. Zo zijn er natuurlijk allerlei andere factoren waar je rekening mee moet houden. Hoe ziet het product er uit? Kan de gebruiker het makkelijk bedienen zonder problemen? Hoe wordt het product geproduceerd? Hier een kleine lijst waar je nog meer aan kunt denken:
- Productiekosten
- Ergonomie
- Gebruiksvriendelijkheid
- Herkenbaarheid
- Transport
- Emotie
- etc.
Genoeg punten waar het product een antwoord op moet geven wil het succesvol zijn op de mart. Zo staat emotie er ook tussen! Waarom emotie? Omdat het gebruik van een product bepaalde emoties op zal roepen. Denk bijvoorbeeld aan een MRI scanner. Zo'n apparaat is eigenlijk een kleine cylinder waar je met je hoofd in moet gaan liggen. Dit kan claustrofobie opwekken en dus een angstige emotie geven. Design speelt dus een grote rol in het succes van deze MRI scanner, kijk maar eens hoe dat is opgelost. Met de konische vorm voelt de ruimte groter en verminder je dus de paniekerige reactie van een gebruiker.
Veel factoren waar je rekening mee moet houden dus. Dankzij onze ervaring kunnen we meestal snel inzicht geven in de mogelijkheden. Al is de uitvinding heel relevant en technisch uitvoerbaar, we kunnen vaak nog vele kansen benutten om het ontwerp ook menselijk te maken waardoor het succes op de markt groter wordt.
Om zelf in te kunnen schatten of je idee haalbaar is hebben we een werkboek samengesteld dat jou inzicht en controle geeft over de ontwikkeling. Wil jij direct aan de slag met jouw idee?
2. Hoe kan ik mijn product beter maken met een herontwerp?
Een herontwerp van een product dat al op de markt is kan heel veel opleveren. Een herontwerp kan zorgen voor een product dat niet alleen beter werkt maar ook in waarde stijgt. Zo'n stijging in waarde zorgt weer dat de consument er meer voor wilt betalen. Verder kan een herontwerp materiaal besparen of veranderen, zo kan het product goedkoper geproduceerd worden.
Het doel van een herontwerp werkt in twee richtingen:
- Kostprijs verlagen
- Waarde verhogen
Als we zelf bezig zijn met een herontwerp beginnen we met het originele product en halen we daar de essentie uit. Zo is de belangrijkste vraag:
'Welk probleem moet het product oplossen voor de gebruiker?'
Als je die kern op orde hebt kan je beter nadenken over het ontwerp, de vorm en uiteraard de technische uitwerking. Zo hebben we een herontwerp uitgevoerd voor de Puqpress, een product voor Barista's dat helpt bij het zetten van de beste koffie.
Het product is door ons flink onderhanden genomen en mede dankzij deze aanpassingen is de verkoopprijs van Puqpress omhoog gegaan, is de productieprijs gedaald en is de gebruiksbeleving voor de Barista sterk verbeterd.
Heb je een product en wil je weten of je er meer uit kan halen? Je kunt met een slim ontwerp veel waarde toevoegen! Ook zou je kosten kunnen besparen door een productie-optimalisatie. Ben je benieuwd hoe wij een herontwerp zouden aanpakken voor jouw product? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek!
3. Kunnen jullie deze oplossing voor mij ontwikkelen?
Wat we vaak tegenkomen zijn mensen die de oplossing al hebben bedacht. Het enige wat we nog zouden moeten doen is het uitwerken van het idee.
Wij doen liever een klein stapje terug.
De eerste stap bij het ontwerpen van een product is namelijk het probleem in kaart brengen. Als je probleem niet goed in kaart is gebracht en je dus niet zeker weet wat je wilt oplossen kan het al snel zijn dat je ontwerp de verkeerde richting inslaat. Het is juist onze taak om de beste oplossing te vinden en zonder goed beeld van het probleem is dat onmogelijk.
Laten we een auto als voorbeeld nemen. De auto komt niet vooruit dus wordt er door onze klant een oplossing aangedragen; een veel sterkere (en duurdere) motor! Als we het daadwerkelijke probleem gaan onderzoeken komen we erachter dat de auto in de sneeuw staat.
"Het is dan een stuk verstandiger om eerst naar de banden te kijken, denk je niet?"
Een voorbedachte oplossing hoeft dus niet altijd de juiste oplossing te zijn. Daarom kijken we zelf eerst naar de kern van het probleem om daar vervolgens de beste oplossing voor te vinden.
Een product ontwerpen gaat in grote mate over het begrijpen van de uitdaging, je moet onder de oppervlakte durven kijken. Als je wat dieper gaat graven zul je veel modder tegenkomen, maar misschien ligt daar wel het klompje goud dat jouw product meerwaarde geeft.
Met ons gratis werkboek kan je zelf in kaart brengen hoe jouw product verbeterd kan worden. Wil je beginnen met het verbeteren van je product? Of ben je gewoon benieuwd hoe wij dit aanpakken? Download nu ons werkboek over product ontwerp en zet je eerste stap.